سفارش تبلیغ
صبا ویژن

علوم اقتصاد نظری

بورس بین الملل

بورس بین الملل چیست؟

   

بورس بین الملل، بازار جهانى خرید و فروش ارز است . بازارى که تمامی بانک ها (اعم    از تجاری و مرکزی و سرمایه گذاری) ، مؤسسات مالى بزرگ ، شرکتهای چند ملیتی، تاجران ، شرکتهای بیمه ، شرکتهای صادرات و واردات ، صندوقهای باز نشستگی  ، سفته بازها و اشخاص حقیقی در آن ارزهاى مختلفی همچون دلار ، یورو ، پوند، ین و ... را معامله مى کنند      .

بورس بین الملل بازار بین المللی تبادل ارز است. خرید و فروش در بورس های بین المللی: سهام ( اروپا، آمریکا و آسیا ) کالا (طلا ، نقره ، نفت ، محصولات کشاورزی ،فلزات و...) و ارز (پول رایج کشورها).

در مورد اعتبار و جهانی بودن این تجارت می توان گفت حدود 300 دانشگاه معتبر در سراسر جهان به صورت تخصصی این رشته را تدریس می کنند ، زیر شاخه IT     محسوب می شود ، حدود 30 کانال تلویزیونی بصورت زنده اخبار و وقایع این تجارت را پوشش می دهند که یکی از معتبر ترین آنها به نام Bloomberg     از طریق اینترنت نیز قابل دسترسی است ، بیش از 10 میلیون کاربر فعال در سراسر جهان دارد، بیش از 50 هزار کارگزار در سراسر جهان سرویس دهی به کاربران این بازار را به عهده دارند و با توجه به اینکه این بازار در اصل یک بازار بین بانکی است و کلیه بانکهای معتبر جهان و شرکتهای بزرگ معاملات پولی خود را در این بازار به انجام می رسانند معتبر ترین بازار جهان است.

بازار ارز بین المللى (Foreign Exchanage   ) هر دوشنبه با باز شدن بانک هاى استرالیا شروع به کار مى کند. بانک هاى این قاره شروع به معامله در بازار بورس بین الملل و دادن قیمت به مشتریان در کلیه نقاط دنیا مى کنند، قبل از تعطیل شدن بانک های استرالیا, بانک هاى کشورهاى آسیایى که صبح را آغاز کردند این کار را ادامه مى دهند تا چرخه فعالیت بازار بورس بین الملل به بانک هاى اروپا و آمریکا برسد. قبل از بسته شدن بازار آمریکا مجددآ بازار استرالیا فعالیت خود را آغاز کرده تا بازار بورس بین الملل بودن یک ثانیه وقفه از صبح دوشنبه تا صبح شنبه به فعالیت خود ادامه دهد.بنابراین کاملآ مشخص است که بازار بورس بین الملل نمی تواند مانند بورس های محلی در یک مکان فیزیکی خاص محدود و متمرکز باشد. حجم معاملات روزانه در بازار بورس بین الملل نزدیک به 2 میلیارد دلار است که بیش از 40% بازار تجارت الکترونیک دنیا را شامل می شود. معاملات در بازار بورس بین الملل در گذشته ای نه چندان دور یکی ازبزرگترین امتیازات و در انحصار بانکهای بزرگ محسوب می شد. امروزه با توسعه و پیشرفت سریع فناوری اطلاعات, تجارت و سرمایه گذاری در بازار بورس بین الملل بسیار فراگیر تر از قبل و امکان ورود سرمایه های متوسط و حتی کوچک نیز به این بازار فراهم شده است.

مزیت های تجارت در بازار بورس بین الملل: همانطور که قبلآ اشاره شد بازار بورس بین الملل یک بازار 24 ساعته است بنابراین در بازار بورس بین الملل برخلاف بازارهای سنتی محدودیت زمانی برای انجام معاملات وجود ندارد.با توجه به امکانات موجود سرعت عمل در معاملات بازار بورس بین الملل بسیار زیاد است. بطوریکه تریدر بازار بورس بین الملل در کمتر از چند ثانیه می تواند تصمیمات خود را عملی کند. برخلاف بازار های سنتی برای سفارش معاملات در بازار بورس بین الملل نیاز به حضور در مکان خاص ( تالارهای بورس ) و انجام تشریفات مختلف ندارد. در بازار بورس بین الملل امکان استفاده از ضریب اهرمی (Leverage) که توسط بروکر به مشتریان داده می شود وجود دارد. البته استفاده از این امکان در صورتی که با درایت و هوشیاری معامله گر همراه نباشد بسیار خطرناک خواهد بود! مهمترین مسئله برای ورود و ادامه فعالیت بلند مدت در بورس بین الملل توجه به ریسک ذاتی این بازار و غیر قابل پیشبینی بودن نوسانات آن در اکثر اوقات است. بطوریکه حتی معامله گران حرفه ای و کارکشته نیز در شرایط ابهام آمیز بازار به سختی قادر به مدیریت معاملات خود می باشند.

تاریخچه

پیش از پیدایش پول ، عمل مبادله بصورت مبادله مستقیم کالا با کالا و خدمات صورت می پذیرفت . در ایران غلات ، در تبت بسته چای ، در ویرجینیا بسته تنباکو ، در حبشه بسته فلفل و نمک ، در روسیه پوست سمور و در حوالی مدیترانه گوسفند بعنوان معیارهای سنجش و واحدهای ارزش بحساب می آمدند . اما بدلیل مشکلاتی نظیر پر حجم بودن یا فاسد شدن به تدریج سکه های فلزی بعنوان معیار ارزش مورد استفاده قرار گرفت . کم کم نقل و انتقال سکه های فلزی نیز مشکل بنظر می رسید و زمینه برای ایجاد پول کاغذی یا اسکناس فراهم گردید . اولین بانک مدرنی که بطور رسمی به انتشار و رواج اسکناس اقدام نمود بانک انگلستان بود .

از نظر علم اقتصاد برای پول سه کارکرد مشخص وجود دارد ؛ اول بعنوان معیار ارزش ، دوم بعنوان وسیله مبادله و سوم بعنوان وسیله ای برای ذخیره ارزش . از زمانی که اسکناس جای خود را در اقتصاد باز کرد برای مدت زیادی منتشر کنندگان آن معادل ارزش اسمی آن طلا نگهداری می کردند .

این نظام سه رکن اصلی داشت : الف ) پول رایج کشور نرخ برابری ثابتی به طلا داشت . ب ) بانکهای مرکزی فقط در برابر ورود طلا به کشور و یا خروج آن از کشور مجاز بودند حجم اسکناس منتشره را براساس نرخ برابری ثابتی تغییر دهند . ج ) ورود و خروج طلا از کشور آزادانه صورت می گرفت و بر این اساس کلیه ارزهای جهان نرخ برابری ثابتی با یکدیگر و با طلا داشتند .

وقوع جنگ جهانی اول و رکود بزرگ اقتصادی و نیاز کشورها به اسکناس بیشتر برای تامین منابع مالی جنگ باعث فروپاشی این نظام شد . 



+ نوشته شده در یکشنبه 90/8/15 ساعت 5:20 عصر توسط ملیحه |  نظر